Hvorfor etterutdanning?
Holder du deg oppdatert og følger med på hva som skjer innen ditt fagfelt blir du mer effektiv, gjør bedre jobber og føler deg mer kompetent. Samtidig blir du mer attraktiv som ansatt der du arbeider eller som samarbeidspartner i et designprosjekt.
Designfagene i rask utvikling
Våre fagfelt er i rivende utvikling, og det er krevende å legge opp sin egen plan for å følge med på alt innen våre felt. Samtidig blir vi påvirket av utviklingen rundt oss. Her er designere utsatt for langt flere utfordringer enn gjennomsnittet. Digitalisering av alle plattformer og spesialisering av programvare, kunstig intelligens og IoT , Industri 4.0 med robotisering, manufacturing on demand og additive produksjonsmetoder er noen av feltene som påvirker vår hverdag og utfordrer oss i jakten på de beste løsningene for brukerne. Vi ser at ny teknologi gir oss fantastiske muligheter – men at vi samtidig lar oss styre i retninger som verken vi eller samfunnet har full kontroll over.
Begrenset tilbud
Tilbudet innen etterutdanning og faglig oppdatering fra Universiteter og Høgskoler i Norge er svært begrenset. I bevilgningene til studieplasser fra Kunnskapsdepartementet ligger det krav og forpliktelser til også å tilby etterutdannelse. Dagens ordning gir ikke studiepoeng og etterutdanning blir derfor bare en belastning som lærestedet neglisjerer ansvaret for.
Obligatorisk faglig oppdatering
ND mener at alle nasjonale læresteder med høyere designutdanning bør samarbeide om å tilby etterutdanning og faglig oppdatering på en systematisk og oversiktlig måte, basert på et frivillig, gratis og modulbasert kurstilbud. Etterutdannelse bør være prioritert og forankret i behovet for Livslang Læring *), der offentlig sektor, næringsliv og Universiteter og Høyskoler med designutdannelse samarbeider om å definere behov, bygge opp og finansierer et slikt tilbud, og på sikt gjøre det obligatorisk.